Facebook Twitter Flickr E-mail RSS
Published on March 20, 2013, in Sirah.

Golongan-golongan seperti Rasul, Nabi, para wali dan alim ulama mendapat keutamaan untuk mendapat gelaran ini. Ada pendapat mengatakan bahawa gelaran yang lazim berada di belakang nama adalah doa untuk golongan-golongan tersebut. Manakala gelaran yang lazim berada di hadapan nama adalah tidak lain untuk memberi penghormatan kepada golongan tersebut. Di antara gelaran-gelaran itu ialah : 1.        

(Lagi)…

 
Published on March 20, 2013, in Sirah.

Petikan daripada buku Talhah Bin Ubaidillah | Syahid Yang Hidup, Al Ghazali Talhah Bin Ubaidillah dilahirkan di kota Makkah pada tahun ke-27 selepas tahun Gajah atau pada 597 Masihi. Beliau berasal dari Bani Taim, keturunan yang sama dengan Abu Bakar As-Siddiq. Talhah termasuk dalam golongan antara 10 orang sahabat yang dijamin memasuki syurga oleh Nabi Muhammad.

(Lagi)…

 

Meletakkan Dunia di tangan tidak di dalam hati.. Itulah ZUHUD.. Kita tidaklah meninggalkan Dunia sepenuhnya dan kita tidak juga mengambil Dunia sepenuhnya. Hanya sekadar menampung kehidupan kita dan selebihnya adalah mencari bekalan secukupnya untuk ke Akhirat.